Арония  

Срок на зреене: средата на юли.
Морфология:  Mногогодишен храст с височина 1,5 до 3 m. В първите 3 – 4 години младите храсти са компактни, а след това достигат до 2 m в диаметър. Листата са по-дребни, не повече от 6-cm широки, с жлези по края на листните зъбчета и неовласени от долната страна. Цветовете са бели, 1.5 cm широки.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: –
Плодове: Плодът е черен, 6 – 9 mm широк, не издържа до зимата.


Вишна ‘М-15’    

Срок на зреене: 5-15 юни.
Морфология: Дърво с умерен растеж, широко конусовидна корона, средно ран цъфтеж.
Опрашители: Сортът е самоопрашващ се.
Резистентност: –
Плодове: Сортът не проявява особени изисквания по отношение на условията на отглеждане, има много добра родовитост и устойчивост на ниски температури. Плодовете са едри със средно тегло 6гр. Кожицата е лъскава, тъмночервена,тънка и нежна. Месото е много сочно и меко, приятно кисело ароматично, интензивно червено с отлични вкусови качества. Сокът е яркочервено оцветен. Плодовете са подходящи за консумация в прясно състояние или за преработка в компот, конфитюр, сок, сироп и за замразяване. Издържат на транспорт и съхранение до 4-5 дни.  Поддават се на механизирана беритба.


Вишна ‘Хайманов рубин’    

Срок на зреене: 2-20 юли.
Морфология: Дървото е средно растящо с овална до широкоовална корона.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Дръвчетата рано плододават и не се влияят от климатичните промени и почти не се нападат от неприятели.
Плодове: Масата на плодовете е от 3,6-4,1гр. Месото е рубинено червено с тръпчив вкус и приятен аромат. Продукцията може да се прибира механизирано и това прави този сорт все още търсен и предлаган за засаждане на нови масиви.


Дюля ‘Асеница’    

Срок на зреене: 5-15 октомври.
Морфология: Дървото с умерен растеж и прибрана корона.
Опрашители: Самоопрашващ се сорт.
Резистентност: Устойчив сорт на ниските температури през зимата и късните слани през пролетта. 
Плодове: Озрелите плодове са много здраво закрепени и не падат дори при силни ветрове. Плодовете са средно едри (430гр.), с ябълковидна форма, покрити с лек мъх, умерено кисели, крехки, сочни, тръпчиви и ароматни. Кожицата е тънка, гладка, зеленикаво-жълта, покрита с фин мъх. Месото е крехко, достатъчно сочно умерено кисело с приятен аромат, почти без каменисти гранули, с много добро качество. Дюлите съдържат високо количество целулоза- 1,55%, както и дъбилни вещества до 0,57% и именно тези вещества придават стипчивия вкус на дюлите.


Дюля ‘Хемус’    

Срок на зреене: 01-05 октомври.
Морфология: Дървото с умерен растеж и средно ранен цъфтеж.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Най-подходящо време за засаждане на дръвчетата е от средата на октомври (след като паднат листата) до средата на март (преди да се разлистят). По това време на годината температурите са ниски, доста често и отрицателни. При тези температури не е добре дръвчетата да стоят дълго време извън почвата (на студено и сухо), защото могат да измръзнат или изсъхнат.
Плодове: Плодовете са едри, притъпенокрушовидни, до ябълковидни, зеленикаво жълти до светло лимонено жълти след беритба. Месото им е бледо кремаво, нежно, умерено сочно, сладко-кисело, с много добро качество.


Дюля ‘Триумф’    

Срок на зреене: 15 октомври.
Морфология: Дървото с умерен растеж, средно ранен цъфтеж и закръглена корона.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Устойчив сорт на ниски температури.
Плодове: Плодът е едър до много едър. Формата е крушовидна със слабо изразена шийка, правилна , гладка, с очертани ребра в чашечната ямичка. Кожицата е тънка, умерено сочна, доста кисела, с приятен аромат , почти без каменисти образувания. Встъпва рано в плододаване, има много добра и редовна родовитост.


Кайсия ‘Кишиневска ранна’    

Срок на зреене: 1-10 юли.
Морфология: Дървото е умерено растящо с широко разлята корона. Цъфтежът е средно ранен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Чувствителна към зимни мразове. Устойчива на ранно и късно гниене, както и на съчмянка.
Плодове: Теглото е 35-40гр. Месото е оранжево-жълто, сладко-кисело, ароматно, отделя се от костилката.


Кайсия ‘Мъркулещи’    

Срок на зреене: 16-20 юли.
Морфология: Дървото е умерено растящо, с кълбовидна, умерено гъста корона. Средно ранен растеж.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Сортът се отличава с добра устойчивост на късно кафяво гниене и ниски температури.
Плодове: Месото е оранжево-жълто, сочно, стегнато, сладко, възкисело, ароматно с много добро качество. Отделя се от костилката. Подходящи за консумация в прясно състояние, преработка в конфитюр и нектар.


Кайсия ‘Унгарска’    

Срок на зреене: 10-15 юни.
Морфология: Дървото е силно растящо, кълбовидна рядка корона. Цъфтежът е средно ранен. Плододава изобилно.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Студоустойчивостта му е над средната.
Плодове: Плодовете са средно едри 36 гр., кълбовидни, слабо сплеснати отстрани. Кожицата е тънка, светло оранжево. Месото е жълто до оранжево, сладко-кисело, ароматно, сочно с добро качество. Костилката е средно едра,  лесно отделяща се от месото. Ядката е сладка, тежаща около 1гр. Плодовете зреят едновременно, подходящи за механизирана беритба. Подходящи са основно за прясна консумация, компоти и нектари.


Касис /Черно френско грозде/   

Срок на зреене: от края на юли до края на есента.
Морфология: Невисок храст, който достига около 1 м на височина. Листата му са широки и силно нарязани. Ако стрием между пръстите си листенца от касис, те издават силна, своеобразна миризма.  Цветовете на касиса са дребни и се отличават от цветовете на останалите растения със зеленикавия си цвят. Не понася силни горещини, съпроводени от засушаване през вегетацията. Към светлината не е много взискателен. 
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Касисът е студоустойчиво растение. Не понася силни горещини, съпроводени от засушаване през вегетацията.
Плодове: Плодовете са дребни, почти топчести и на върха запазват остатък от цвета. Те са събрани на гроздове, по което приличат на обикновеното грозде. Плодът е кисел или сладко-кисел и притежава същата миризма, каквато и листата.


Киви  /Мини киви/   

Срок на зреене: от края на септември до началото на октомври.
Морфология: Уникален сорт подходящ за асмалък и за засенчване. Може да се пусне да пълзи нагоре върху различни подпори като арки перголи и др. Предпочита слънчеви и защитени от вятър позиции. 
Опрашители: Самоопрашващ се вид, но за увеличаване броя на плодовете се препоръчва кръстосано опрашване.
Резистентност: Студоустойчив вид, издържа до – 28°С.
Плодове: Плодове с големина около 4 см, които се събират на втората-третата година след засаждане. Плодовете са богати на витамини. амите плодове са гладки и са подходящи за директна консумация без да се белят. Плододава след втората- третата година.


Круша ‘Абат фетел’    

Срок на зреене: 10-20 септември.
Морфология: Дървото е средно силно растящо, цъфтежът е средно късен. Един от най-добрите късно зреещи сортове круши.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Устойчив сорт на крушова бълха, гниене и други неприятели, а цветовете са устойчиви на късните пролетни мразове.
Плодове: Плодовете са едри до много едри, около 180гр., но често достигат до 200-300гр., най-често кратуновидни, несиметрични. Месото е белезникаво кремаво, сладко, ароматично, полутопящо се с добро качество.


Круша ‘Вилямова масловка’    

Срок на зреене: 15-20 август.
Морфология: Дървото е умерено растящо, образува пирамидална, прибрана корона. Цъфтежът е средно ранен. Сорта е скороплоден с обилна и редовна родовитост.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Умерено устойчив на зимни и повратни студове, устойчив на струпясване .
Плодове: Плодът е едър с тегло 170 – 200 гр., с продълговата крушовидна или звънчевидна форма, с неравна повърхност. Кожицата е тънка, нежна, гладка, светло-зеленикава, по-късно лимонено жълта до восъчно жълта, рядко с руменец, с ръждиви точки и петна. Месото е белезникаво до жълтеникаво нежно, сочно, сладко, силно ароматно.


Круша ‘Жифардова масловка’    

Срок на зреене: 15-20 юли.
Морфология: Дървото е умерено до силно растящо, образува широка пирамидална корона, с увиснали клони, тънки, дълги, червеникави, разбъркано растящи леторасли и малки увиснали листа с тънки дръжки и големи прилистници. Цъфтежът е ранен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Листата са чувствителни на сиви петна и пригор. Чувствителен на късни пролетни мразове. Не проявява особени изисквания към климат и почва.
Плодове: Теглото на плода е 80-90гр. Месото е бяло, дребно-зърнесто, топящо се , сочно, сладко, с приятен вкус и аромат и много добро качество. Напада се слабо от струпясване. При обикновени условия се съхранява 4-5 дни, а в хладилници до 2 месеца. Използват се предимно за прясна консумация и по-малко за преработка в компот. 


Круша ‘Пас Красан’    

Срок на зреене: 20-30 септември.
Морфология: Слабо растящо дърво, образува малка прибрана корона, встъпва рано в плододаване. Има много добра и редовна родовитост. Един от най-късно зреещите сортове. 
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Чувствителен е на зимни ниски температури, но е сравнително устойчив на възвратни пролетни студове. Задоволително устойчив е на струпясване и огнен пригор.
Плодове: Плодовете са едри до много едри 250-300гр. Формата е тъпокрушовидна до почти кръгла, сплесната откъм чашката. Кожицата е дебела, грапава, зеленикаво-жълта до матово жълта, с ръждавини или с едри ръждиви точки. Месото е бледо-зеленикаво, нежно, полутопящо се, сочно, сладко, кисело, леко тръпчиво с приятен аромат.


Круша ‘Попска’    

Срок на зреене: 01-10 октомври.
Морфология: Дървото е силнорастящо. Короната е голяма, широкопирамидална, средно гъста. Цъфтежът е средно ранен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Страда от силни зимни студове. Не е взискателен към почвата. Проявява добра сухоустойчивост.
Плодове: Плодовете са едри към много едри, със средно тегло 180-250 гр., удължено-крушовидни. Кожицата е дебела, гладка, зелено-жълта, със слаб руменец, многобройни точки и кафява линия по дължина на плода. Месото е белезникаво, сочно-слабо сладко, кисело , без аромат.


Круша ‘Старкримсон’    

Срок на зреене: 10-15 юли.
Морфология: Дървото е умерено до силно растящо. Образува прибрана, прирамидална корона. Цъфтежът е средно ранен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Сортът е устойчив на повратни и късни студове, но податлив на крушова бълха.
Плодове: Едър плод 200-220 гр., с крушовидна до заострено-крушовидна правилна форма. Кожицата е средно дебела, нежна, гладка, слабо омазняваща се, с бледо жълт основен и размит карминено до малиново-червен покривен цвят. Месото е светло кремаво, умерено сочно, сладко, слабо кисело, топящо се, със специфичен аромат и малко каменисти клетки.


Круша ‘Харденпонтова масловка’    

Срок на зреене: 20 септември-05 октомври.
Морфология: Дървото с правилна крушовидна форма, силно, до много силно растящо.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Сортът е устойчив на повратни студове и продължителни зимни студове. Слабо устойчив на струпясване и ранно кафяво гниене.
Плодове: Плодовете са едри до много едри 220 гр. Крушообразни или дюлеобразни, издути по средата или в чашчената третина. Кожицата е тънка, гладка, възсуха през беритбата, мазна и жълта. Плодовото месо е бяло или жълто-бяло, топящо се, нежно, твърде сочно, ароматно. Плодовете са с изключително добри качества.


Круша ‘Хардиева масловка’    

Срок на зреене: 25 август- 05 септември.
Морфология: Силно растящо дърво, не взискателно към почва и климат.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Сортът е устойчив на повратни студове и продължителни зимни студове. 
Плодове: Плодовете са средно едри, тъпо-крушовидни или широко конични, бронзово-кафяви. Месото е бяло, сочно, сладко, кисело, жълтеникаво-кремаво. Плододава обилно и редовно.


Лешник ‘Римски’    

Срок на зреене: 20-30 август.
Морфология: Силно растящо дърво с ранен цъфтеж.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Не понася добре ниските температури, почвената и въздушната влажност. Устойчив на лешников пъпков акар.
Плодове: Плодовете са едри с широка кълбовидна форма. Черупката е светлокафява, тънка, средно твърда. Плодовете обелени са с много нежен вкус и траен аромат.  Лешниците са узрели и готови за консумация, когато сами паднат от дървото. Отличаващото Римските лешници от другите е, че не са горчиви.


Малина жълта ‘Фалголд’    

Срок на зреене: от юни до първи слани.
Морфология: Храста е изправен, широколистен, с височина на растеж до 150 см. с красиви почти златисто зелена листна маса. Предпочита пълно слънце до частична сянка с богати хумусни и добре аерирани и водопропускливи почви.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Издръжлив на неблагоприятните фактори на околната среда. 
Плодове: Сорт с вкусни златистожълти на  цвят и конична форма на плода,. Жълтият плод въпреки, че е необичаен има предимството, че са непривлекателни за птиците, които изкълвават част от продукцията.


Праскова ‘Редхейвън’    

Срок на зреене: 25 юли-02 август.
Морфология: Дървото е умерено растящо с широко растяща корона. Цъфтежът е средно ранен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Устойчив на зимни студове и сравнително добре понася понижението на температурата по време на цъфтеж.
Плодове: Тегло на плода 150-180 гр. Плодовете са едри и кълбовидни. Кожицата е сравнително дебела, лимонено жълта, покрита от части или изцяло с интензивно червена украса. Месото е нежно, топящо се, златисто жълто, слабо червено около костилката, сочно, сладко, възкисело с добро качество. Костилката се отделя от месото. Подходящи за консумация в прясно състояние, компот, нектар и замразено състояние. Доста ценен сорт.


Праскова ‘Фантазия’    

Срок на зреене: 15 юли-22 август.
Морфология: Дървото е умерено растящо с добре обрасла корона. Цъфтежът е сравнително ранен и изобилен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Сравнително устойчив на пролетни и зимни студове.
Плодове: Плодовете са едри, кълбовидни. Кожицата е жълта с червен покривен цвят, който заема около 2/3 от повърхността на плодовете. Месото е жълто, умерено твърдо, възкисело-сладко, сочно и с много добри вкусови качества, костилката се отделя от плодовото месо. Средно тегло на плода е 170-200 гр. Подходящи са за директна консумация и преработка.


Праскова ‘Хале’    

Срок на зреене: 25 август-10 септември.
Морфология: Дървото е умерено растящо с кълбовидна корона. Цъфтежът е средно ранен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Сорта не е много студоустойчив и е чувствителен на къдравост.
Плодове: Теглото на плодът е 180-250 гр. Един от най-популярните и широко разпространени в света. Месото е фино, зърнесто, сладко, сочно, с много добро качество, отделя се от костилката. Плодовете издържат добре на манипулация и транспорт. Много добри за консумация в прясно състояние и преработка.


Слива ‘Алтанова ренклода’    

Срок на зреене: 10 август-20 август.
Морфология: Дървото е силно растящо, с широко закръглена корона. Цъфтежа е средно ранен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Сравнително сухо и студоустойчив. Устойчив е на червени листни петна и слабо устойчив към ранно кафяво гниене и ръжда.
Плодове: Плодовете са едри около 40-50 гр., формата е кълбовидна, леко сплескана към основата. Кожицата е тънка, нежна, жълто-оранжева, с червено до виолетово оцветяване и обилен синкав восъчен налеп. Месото е жълто-оранжево, меко, нежно, сочно, сладко-кисело, ароматно, костилката се отделя от месото.


Слива ‘Жълта афъзка’    

Срок на зреене: 10 юли-30 юли.
Морфология: Дървото е силно растящо.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Има добра устойчивост на ниски зимни температури, чувствителността  му към късните пролетни мразове и слани.
Плодове: Плодовете са кълбовидни и много едри 34 х 35 х 33 мм, със средно тегло 24 гр. Кожицата е дебела, плътна и бледо-жълта, при пълна зрялост жълта с многобройни трудно забележими много дребни подкожни точици, трудно белеща се от месото. Месото е умерено сочно, сладко, леко кисело, със слаб аромат, напомнящ кайсиевия, с много добро качество. Костилката е  дребна и се отделя лесно.


Слива ‘Йо – йо’    

Срок на зреене: 30 август-5 септември.
Морфология: Дървото е умерено растящо. Цъфтежът е сравнително ранен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Сортът е първият в света резистентен на шарка и устойчив на гъбни болести. 
Плодове: Теглото на плода е 59гр. Месото е хрупкаво, сочно, добре отделящо се от костилката. Плодовете са подходящи за директна консумация, преработка и сушене. Сорта е подходящ за прясна консумация, за преработка в консерви и за сушене.


Слива ‘Стенлей’    

Срок на зреене: 5 септември-10 септември.
Морфология: Дървото е умерено растящо, короната е обратно- пирамидална, рядка. Цъфтежът е средно ранен. Рано встъпва в бързо нарастващо плододаване, родовитостта е висока и редовна.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Толерантен е на шарка, слабо се нападан от червени петна и средно от ръжда.
Плодове: Плодовете са едри със средно тегло 35 гр. Обратнояйцевидни, несиметрични. Кожицата е тънка, тъмно виолетово синя, с многобройни точици и силен налеп. Месото е зелено-жълто, плътно, със зърнеста структура, сочно, с добри вкусови качества.


Цариградско грозде /Бодливо грозде/   

Срок на зреене: юли.
Морфология: Храст с височина между 1,2 до 1,5 метра и с изпъкнали шипове при разклоненията.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Толерантен е на шарка, слабо се нападан от червени петна и средно от ръжда.
Плодове: Плодът е объл – около 2,5 см в диаметър, цветът варира от бял до жълт, зелен, розов, червен и почти черен, като най-разпознаваем е на слънчева светлина. Плодът е с полупрозрачна опъната ципа, обвиваща меката вътрешност и няколко малки семена. Плодът се ражда по стъблото самостоятелно или в група от два до четири грозда. Цариградското грозде съдържа висока концентрация на витамин C. 


Череша ‘Бигаро Бюрла’    

Срок на зреене: 20-30 май.
Морфология: Дървото е средно до силно растящо със средно гъста корона. Цъфтежът е средно ранен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Студоустойчивостта му е под средна, показва известна чувствителност към късните пролетни мразове. Слабо чувствителен е на съчмянка и на ранно кафяво гниене. Толерантен на някои вирусни болести. Изисква месторастения с добър въздушен дренаж, леки и богати почви.
Плодове: Плодовете са с тегло 7-8 гр. Месото е тъмно червено, плътно, хрупкаво, сочно, сладко, с тъмно червен сок и отлично качество. Дръжката е средно дълга.


Череша ‘Бинг’    

Срок на зреене: 15-25 юни.
Морфология: Дървото е умерено растящо с широко пирамидална корона. Цъфтежът е средно ранен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: При продължителни валежи по време на зреенето плодовете се напукват. Изисква средно дълбоки, плодородни почви и месторастения с добър въздушен дренаж.
Плодове: Теглото на плода е средно 7-8 гр. Месото е червено, плътно, сочно, сладко, с тъмно червен сок и много добро до отлично качество. Дръжката е средно дълга. Костилката се отделя лесно. 


Череша ‘Ван’    

Срок на зреене: 15-20 юни.
Морфология: Дървото е силно растящо със широко пирамидална , средно гъста корона. Родовитостта му е много добра. Цъфтежът е средно ранен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: –
Плодове: Тегло на плода 7-8 гр. Има добра студоустойчивост, трябва да се отглежда в типични за череша месторастения, с достатъчно влагоемки почви. Плода е едър, ширококълбовиден и добре изразени рамена. Дръжката на плода е къса 2,5 мм. Кожицата е дебела, тъмно червена , гланцова. Месото е плътно, хрупкаво, жълтеникаво до слабо розово около костилката, сладко, слабо кисело, сочно, с много добро качество. 


Череша ‘Дроганова жълта’    

Срок на зреене: 7-15 юли.
Морфология: Силно растящо дърво, с голяма пирамидална или широко-пирамидална корона. Скороплоден сорт, има много добра и редовна плодовитост. Цъфтежа е късен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Много добра студоустойчивост и устойчивост на повратни студове. Силно чувствителен на “Cilindros poroza”.
Плодове: Средно едри до едри- 21х23х20 мм., със средна маса до 6гр. Форма е широко-сърцевидни до кълбовидни. Кожицата е тънка, здрава, кехлибарено-жълта, понякога със слаб и размит руменец. Месото е плътно, кремаво, жълтеникаво, сочно, сладко, киселина почти не се усеща, костилката е средно едра 0,32 гр. Не напълно отделяща се от плодовото месо, гладка. При продължително валежи по време на зреенето плодовете се напукват много и загиват. Освен за прясна консумация са много подходящи за преработка-сушене, компоти, сладка, конфитюри. 


Череша ‘Ламберт’    

Срок на зреене: 30 юни- 8 юли.
Морфология: Дървото е средно силно растящо, с широкопирамидална корона и доминиращо положение на водача. Цъфтежът е късен. Започва да плододава средно рано, родовитостта му е умерена до добра, редовна.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Сортът има задоволителна до добра студоустойчивост, но показва чувствителност към повратните мразове и късните пролетни студове. Много силно чувствителен е на цилиндроспориоза. Изисква глинесто-песъчливи топли почви и месторастения с добър въздушен дренаж.
Плодове: Плодовете узряват късно- през второто десетдневие на юли. Те са едри (24 x 24 x 21 mm), със средно тегло 8 g, с красива широкосърцевидна до удълженосърцевидна форма и заоблен връх. Месото е плътно, хрупкаво, розовочервено, сочно, сладко, слабо кисело, с много добро до отлично качество. Сокът е тъмночервен.Плодовете са подходящи за механизирана беритба. Имат добра издръжливост на манипулация и транспорт и добра съхраняема способност. Пригодни са за преработка в компоти.


Череша ‘Райнер’

Срок на зреене: 20-30 юни.
Морфология: Дървото е силно растящо, с пирамидална до широкопирамидална, средно гъста корона. Клоните са гарнирани добре с майски букетчета. Цъфтежът е средно ранен. Започва да плододава средно рано, родовитостта му се увеличава бързо и е много добра. Изисква влагоемни почви.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: –
Плодове: Плодовете са едри 23х25х21 мм. Със средно тегло 8,3 гр, с къса, тънка дръжка и широко-сърцевидна до кълбовидна форма. При стръскване на клоните, плодовете се отделят сравнително лесно от дръжките, без да се разкъсва кожицата и без да се отделя сок. Кожицата е средно дебела, жълтеникаво розово червена до тъмно червена, с по-тъмно червени петна и малки „припламвания” върху жълтеникав фон, с многобройни подкожни точици, лъскава, понякога опушено червена откъм слънчевата страна. Месото е жълтеникаво, много плътно, сочно, сладко, слабо кисело, с много добри вкусови качества. Сокът е безцветен, костилката е дребна, отделяща се от месото, гладка, почти яйцевидна.


Череша ‘Ранна черна едра’

Срок на зреене: 15-25 май.
Морфология: Дървото е силно растящо и придобива големи размери. Цъфтежът е ранен.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Устойчивостта на сорта към ниски зимно температури е средна, а на повратните студове по-добра от средна.
Плодове: Tеглото на плода е 4-6 гр. Месото е тъмно червено, меко до средно твърдо, сочно, с оцветен сок и отлично качество. Костилката се отделя.


Ябълка ‘Айвания’    

Срок на зреене: 25 септември – 5 октомври.
Морфология: Дърво – умерен растеж. Родовитостта е обилна, но е склонен към алтернативно плододаване.
Опрашители: Препоръчва се кръстосано опрашване.
Резистентност: Силно чувствителен към струпясване, с добра устойчивост на брашнеста мана. Предпочита по топлите райони в страната и добре понася сушата. За получаване на редовна и качествена продукция трябва да се отглежда на плодородни почви с висока агротехника.
Плодове: Средно едър със средна маса около (100-140г.). Форма – най-често кълбовидно-конусовидна, понякога яйцевидна. Кожица – тънка, здрава, омазняваща се, зелено-жълта, с розово-червен руменец и добре личащи сиво-кафяви точици. Месо – хрупкаво, дребнозърнесто, сочно, сладко, почти без киселини и аромат. Качество добро. Притежават отлична транспортабилност и съхраняемост.


Ябълка ‘Белголден’    

Срок на зреене: 20-30 септември.
Морфология: Дървото е силно растящо. Цъфтежът е средно късен. Сортът е добър опрашител. Започва да плододава 2-3 години след засаждането.
Опрашители: Препоръчва се кръстосано опрашване.
Резистентност: Устойчив е на струпясване и е средно чувствителен на брашнеста мана.
Плодове: Кожица – тънка, здрава, леко омазняваща се, жълто – зелена, по-късно става сламено жълта, рядко със слаб руменец без ръждавини, осеяна е с едри, сиворъждави или жълто-кафяви точици. Месо – жълтеникаво, плътно, нежно, сочно, сладко, слабо кисело, ароматично. Качество – много добро до отлично.


Ябълка ‘Виста Бела’    

Срок на зреене: 1-10 юли
Морфология: Дървото има силен растеж, короната е широко пирамидална, умерено гъста, здрави скелетни клони. Родовитостта е добра и редовна. Цъфтеж – средно рано.
Опрашители: Препоръчва се кръстосано опрашване.
Резистентност: Чувствителен е на струпясване и брашнеста мана. Има добра приспособимост към различни климатични условия.
Плодове: Средно едри до едри със средна маса (145г.). Форма – плоски до плоско кълбовидни. Кожицата е здрава, виолетово червена окраска и силен восъчен налеп. Месо- бяло, сочно и сладко, възкисело. Съхраняват се от 7-10 дни при обикновени условия, а в плодохранилища до 1 месец.


Ябълка ‘Глостер 69’    

Срок на зреене: 20 – 30 септември.
Морфология: Дървото има умерен силен растеж. Образува закръгленопирамидална корона.
Опрашители: Препоръчва се кръстосано опрашване.
Резистентност:
Плодове: Средно едри.
Форма – заостреноконусовидна до удълженоконосувидна, ребриста със заоблени изпъкналости. Кожица – дебела, здрава с бледозелен основен цвят и тъмночервен размит и на ивици  покривен цвят обхващащ почти изцяло плода, с добре личащи едри ръждави точици. Месо – кремаво, плътно, хрупкаво, сладко – кисело, ароматно. Качество – много добро.


Ябълка ‘Грени Смит’    

Срок на зреене: 15-25 октомври.
Морфология: Дървото е силно растящо, образува голяма закръглена корона.
Опрашители: Препоръчва се кръстосано опрашване.
Резистентност: Слабо чувствителен е на струпясване и е средно чувствителен на брашнеста мана. Препоръчително е да се отглежда на места с продължителна и топла есен и с осигурено напояване.
Плодове: Едри със средно тегло (180-200г.), кълбовидно конусовидни до плоско кълбовидни, с правилна форма. Кожица – дебела, здрава, мазна, интензивно-зелена в беритбена зрелост, а по късно жълто-зелена, рядко със слаб руменец. Осеяна е с многобройни светли подкожни точици и слабо личащи ръждавини по повърхността. Месо – белезникаво, дребнозърнесто, плътно, сочно, кисело, слабо сладко, приятно освежаващо. При обикновени условия се запазват до март, а в плодохранилища до май. Склонни са към образуване на горчиви подкожни петна. Понася много добре манипулация и транспорт.


Ябълка ‘Джонаголд’    

Срок на зреене: 15-20 септември.
Морфология: Дървото е умерено до силно растящо, със скелетни клони, които образуват широка, отворена корона.
Опрашители: Препоръчва се кръстосано опрашване.
Резистентност: Умерено чувствителен е на струпясване и на брашнеста мана.
Плодове: Плодовете са едри, кълбовидно конични. Кожицата е дебела, здрава, със жълто-зелен основен цвят, покрит повече или по-малко (в зависимост от годината и место растенето) с размит и на ивици червен цвят. Месото им е кремаво, хрупкаво, сладко, приятно кисело, с много добро качество.


Ябълка ‘Златна пармена’    

Срок на зреене: 15-25 септември.
Морфология: В млада възраст растежът е силен, но след няколко плододавания отслабва. Образува прибрана, обратноконосовидна корона, която по – късно се заобля.
Опрашители: Препоръчва се кръстосано опрашване.
Резистентност: Страда от струпясване, брашнеста мана и кръвна въшка.
Плодове: Средно едри (120- 140 гр.). Форма – тъпококусовидна до плоскозакръглена, правилна. Кожица – Дебела, суха, лъскава, златистожълта, покрита с красив червен цвят, във вид на надлъжни ивици, осеян със сиви и кафяви точици с ореол и слаб восъчен налеп. Месо – жълтеникаво до оранжево-жълто, хрупкаво, сочно, сладко, слабо кисело със силен специфичен аромат. Качество – много добро до отлично.


Ябълка ‘Карастоянка’    

Срок на зреене: 25 септември – 5 октомври.
Морфология: Дърво – силно растящо. Притежава обилна, но нередовна родовитост.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Резистентност: Чувствителен на струпясване и кръвна въшка, по малко към брашнеста мана. Невзискателен към почвените условия, но чувствителен както към зимни студове, така и към пролетни застудявания.
Плодове: Средно-едри със средна маса (130-165г). Форма – плоскокръгла, асиметрична. Кожица – плътна, здрава, гладка, жълто-зелена, с размит тъмно матово червен цвят и добре личащи ивици, осеяни със сиво-белезникави точици. Месо – бяло, хрупкаво, сочно, слабо сладко, кисело, със слаб аромат. Добро качество. Понасят манипулация, транспорт и продължително съхраняване. Съхраняват се до края на март, при хладилни до май.


Ябълка ‘Мелроуз’    

Срок на зреене: 20-30 септември.
Морфология: Дървото е умерено до силно растящо. Короната в началото е широка и обратно-пирамидално, по-късно кълбовидна, умерено гъста.
Опрашители: Препоръчва се кръстосано опрашване.
Резистентност: Показва средна чувствителност към брашнеста мана и слаба чувствителен към струпясване.
Плодове: Плодовете са едри до много едри със средна маса около (215г), кълбовидно плоски до кълбовидно конични. Кожица – тънка, жилава, жълто-зелена, покрита в по-голямата си част от тъмночервена окраска. Месото им е бледо кремаво, сочно, сладко- кисело, фино-зърнесто, с лек аромат и много добро качество. Съхранение до януари, в хладилни помещения се съхраняват до март – април. Към края на съхранението придобиват брашнеста консистенция.


Ябълка ‘Морспър Голден’    

Срок на зреене: 20-30 септември.
Морфология: Дървото е със слаб до умерен растеж. Цъфтежът е средно късен.
Опрашители: Препоръчва се кръстосано опрашване.
Резистентност: Чувствителност към брашнеста мана и струпясване.
Плодове: Плод средно едър до едър (180-200 гр). Форма – кръглоконусовидна или ширококонусовидна, правилна. Кожица – Тънка, зелено-жълта до златиста, понякога със слаб руменец и едри жълто-кафяви до сиво-черни добре личащи точици. Месо – жълтеникаво, нежно, сочно, сладко, слабо кисело, ароматно. Качество – много добро до отлично.


Ябълка ‘Муцу’    

Срок на зреене: 20-30 септември.
Морфология: Дървото е силно растящо и образува обратноконусовидна до кълбовидна, умерено гъста корона.
Опрашители: Препоръчва се кръстосано опрашване.
Резистентност: Чувствителен е на струпясване и брашнеста мана.
Плодове: Плодовете са едри до много едри със среда маса около(270 г), заоблено конусовидни. Кожица- средно дебела, здрава, гладка, зелено жълтеникава, слабо мазна. Дребни подкожни белезникави точки. Устойчиви са на ръждивост. Месо – бяложълтеникаво, сладки, слабо кисели, ароматни, с много добро качество, крехко, сочно, дребнозърнесто.


Ябълка ‘Пинк Лейди’    

Срок на зреене: 15 септември – 05 октомври
Морфология: Дървото е силно растящо с добра плодовитост. Сортът е слабо чувствителен към зимните студове и слани.
Опрашители: Препоръчва се кръстосано опрашване.
Резистентност: Чувствителен е на струпясване и брашнеста мана.
Плодове: Плодовото месо е твърдо и плътно с едра,овална форма.Сорта притежава много захари ,което го прави подходящ за готвене.Има силен аромат.Модерен австралийски сорт, чиито плодове са с красив светлочервен цвят, сладък вкус, умерено интензивен аромат и сочно-хрупкава сърцевина. Стават за сладкиши, но са най-добри сурови.


Ябълка ‘Флорина’    

Срок на зреене: 25 септември – 05 октомври.
Морфология: Дървото е със силен растеж и формира гъста корона. Скоро плоден и е с висока родовитост.
Опрашители: Препоръчва се кръстосано опрашване.
Резистентност: Устойчив е на струпясване, много слабо чувствителен е на брашнеста мана.
Плодове: Плодовете са средно едри до едри със средна маса около (160 г), кълбовидно конични до кълбовидно плоски, често са с несиметрични половинки. Кожица – средно дебела. Основният цвят е жълто-зелен, а покривният – размит и на ивици червен до тъмночервен, обхващащ почти целия плод, имат умерен восъчен налеп. Има многобройни бели подкожни точици. Месото е кремаво, хрупкаво, сочно, сладко, слабо кисело, ароматично, с много добро качество. Съхранените плодове при обикновени условия се запазват до края на януари – февруари, а в хладилни помещения до края на април.


Ябълка ‘Фуджи’    

Срок на зреене: 1-10 октомври.
Морфология: Дървото е силно растящо и образува широко закръглена, умерено гъста корона.
Резистентност:
Опрашители: Препоръчва се кръстосано опрашване.
Плодове: Средно едри до едри, плоско кълбовидно-конусовидна, понякога с несиметрични половинки. Кожица – дебела, здрава, слабо омазняваща се, жълто-зелена, покрити с размити и на ивици розово-червен цвят, с восъчен налеп и едри светло ръждиви точици и петна. Месо – белезникаво до кремаво, сладко, слабо кисело, слабо ароматично, плътно, много сочно, хрупкаво. При обикновени условия се съхраняват до декември – януари, в плодохранилища до март – април, без големи загуби и набръчкване на кожицата. Понасят транспорт, манипулация.


Ягода горска    

Срок на зреене: от края на май до октомври.
Морфология: Тревисто многогодишно, вечнозелено растение с осева коренова система. Листата на горската ягода са триделни, като отделните листчета са със силно назъбени ръбове. Целият триделен лист е свързан с дълга листна дръжка направо към основата на растението. Горската ягода има двуполови цветове.
Резистентност: Горската ягода е изключително непретенциозен откъм условия за развитие растителен вид. Развива се еднакво добре и при сухи и при влажни условия, в топли и в студени райони.
Опрашители:
Плодове: След опрашването на растенията се появяват лъжливите плодове на растението. Те представляват яйцевидни или кълбовидни , дълъг до 1,5-2 см, ароматен и сладък. Интересни и целогодишно раждащи са и градинските култивари, които отглеждаме. По-късно по повърхността или малко под нея се образуват същинските плодове на горската ягода. Този начин за образуване на плодовете е характерен за всички представители на род ягода. Това не са сортове за масово бране, а са предназначени за малки градини и балкони. 


Ягода градинска  

Срок на зреене: от началото на юни до октомври.
Морфология: Многогодишно тревисто растение.  Ягодата е медоносно растение. Пчелите играят особено важна роля в опрашването й.  Ягодата прораства от дълбоко коренище и е силно разклонена. Образува трайни насаждения и се размножава посредством ластуни. Има триделни, зелени листа с нарязан ръб и цъфти в бели цветове.
Резистентност: Листата на ягодата се нападат силно от бели листни петна, червени листни петна и брашнеста мана.Не е взискателна по отношение на климатичните условия и може да се отглежда успешно както в равнинни, така и в планински места.
Опрашители:
Плодове: Плодът е известният ни на всички червена ягодка със зелена шапчица. Големината, формата и вкуса на плодовете при различните сортове – варира.