Поддръжка на интериорна растителност

Интериорните растения са чудесни за създаване на по-приветлива обстановка вкъщи, в офиса и други затворени помещения. Освен че са цветни декорации, стайните растения също могат да пречистват въздуха и да подобряват здравето ни. Грижата за стайните растения не винаги е лесна задача. Светлината, водата, почвата и стайната температура играят съществена роля за растежа на растението.

Светлина

Всички растения се нуждаят от слънчева светлина, за да фотосинтезират, но вида на слънчевата светлина, необходима на всяко растение, е различна. Някои растения предпочитат директната, а други отразената слънчева светлина.  Повечето стайни растения са тропически растения, които цъфтят при пряка слънчева светлина. Може да се разбере дали дадено растение е изложено на твърде много светлина, ако листата му са повехнали и имат кафяви ръбове или петна по тях.  Качеството, продължителността и интензивността на светлината имат основно влияние върху растежа им.

 • Избягва се поставяне на растението на пряка слънчева светлина. Вместо това се препоръчва индиректната светлина, като растението се постави в добре осветена стая. Флуоресцентните лампи могат да работят като алтернатива на слънчевата светлина за някои растения.
 • На цъфтящите растения са им необходими околo 12-16 часа светлина на ден, а за листнодекоративните около 14-16 часа светлина на ден. 
 • Цъфтящите растения обикновено се справят най-добре при умерено ярка светлина и поради тази причина прозорците, разположени на юг, изток или запад, са най-подходящи за тях. 
 • Листнодекоративните растения могат да бъдат разделени в три категории: такива, които изискват слаба светлина, умерена светлина и силна светлина. Една слабо осветена стая e подходяща за растенията, които изискват зона с ниска осветеност. Растения, нуждаещи се от умерено количество светлина, предпочетат прозорец, гледащ на север, светлината разсейвана през тънка завеса или дневна светлина без пряко слънце. Стайни растения, които са светлолюбиви, трябва да бъдат на прозорец с южно изложение.
 • Не е препоръчително растенията да се местят много. Те се аклиматизират до заобикалящата ги среда доста бавно. Това включва и поставянето им на място, където ще има драстична промяна в температурата. Преместването на едно растение внезапно от по-тъмна зона на по – осветена ще има отрицателен ефект върху него.  Ако се налага да се премести, то трябва да се поставя на новото място за около един час на ден. Бавно се увеличава времето, за което остава в новата област, докато растението не се климатизира напълно.

Поливане и влага в почвата

Начинът по които се  отглеждат стайните растения, до голяма степен определя дълголетието им, като погрешното поливане е основна причина за довеждане до смъртта им. Някои растения са с изискване техните корени постоянно да са влажни, докато други предпочитат горния слой (3,4 см) или половината от тяхната почва да изсъхва между поливките. 
Ако почвата е прекалено суха или напоена, тя може да увреди корените на растението и да предотврати растежа на растението. В някои случаи малкото поливане или преполиването може да убие вашето растение. 
Растенията с големи, дебели листа изискват повече вода, отколкото растенията с восъчни или кожести листа.  Осигуряването на достатъчен дренаж предпазва растенията от удавяне при преполиване  или от развитие на кореново гниене, което се причинява от влажна почва. 
При наблюдение, практика и експериментиране може да се установи точно необходимото количество вода за поливане на дадено растение, тъй като всяко реагира различно в зависимост от местоположението и размера си. 

 • През по-топлите месеци трябва растенията да се напояват по-често, отколкото през по-студените месеци.
 • Ако почвата на растението стане по-светла на цвят или напукана, то то вече се нуждае от поливане.
 • Суколентните растения изискват период на засушаване на почвата между поливките с вода. 
 • Признаците за пре-хидратация включват обезцветени листа, липса на растеж на листа, загуба на листа и меки гнилости по тях.
 • Признаците за дехидратация включват забавяне на растежа на листата, кафяви и сухи ръбове на листа, а долните листа стават жълти и навити. 
 • Водата която се използва за поливане на стайните растения трябва да е със стайна температура около 20 ° C. Може да се използва термометър за определяне на температурата, а ако няма наличен такъв, просто налятата вода трябва да престой и да стане със стайна температура. Ако водата е прекалено гореща, тя може да причини увреждане на корените и шок на растенията, което потенциално може да доведе до умъртвяването им. Прекалено студена вода причинява спиране на растежа на растенията.

Влажност на въздуха

Сухият въздух може да е подходящ за определени растения, като кактуси, но повечето растения изискват влажност, особено тропическите растения. 

 • Използва се овлажнител за стая с хладна мъгла, който да е разположен достатъчно близо, за да осигури влага във въздуха до растенията, но не и да овлажнява листата или цветовете им.
 • По-евтин вариант от закупуване на овлажнител е да се напълните съд с вода и когато водата се изпарява, тя ще овлажнява стаята.
 • За постигането на допълнителна влага може да се използва пулверизатор напълнен с вода.
 • Увяхването, покафеняването на листа и цветните пъпки са признаци, че растението страда от ниска влажност.
 • Групирането на растения заедно също помага да се повиши влажността. 

Торене

Торенето е от съществено значение за поддържането на здрави и красиви растения. Всеки път, когато растението се полива, хранителните вещества излизат от почвата, дори и това да не се случи, растенията бързо изчерпват хранителните вещества, защото в саксия разполагат с ограничен обем от почвата. За разлика от растенията, живеещи отвън, стайните растения нямат редовен източник на хранителни добавки, освен ако не се торят редовно.

Видове торове. Торовете се предлагат в няколко различни разновидности:  течни торове, под формата на пръчици, таблетки и гранулирани. От тях най-подходящи за употреба на закрито са течните торове.

 • Пръчиците и хапчетата изглеждат удобни за употреба, но те не разпределят много добре хранителните вещества в почвата и след като се поставят, не може да се контролира освобождаването на торта.
 • Течен тор – предназначен за разтваряне във вода и поливане на растенията. Много важно е да се спазва точната дозировка, защото когато е неразтворен,  течният тор може да причини изсъхване на растението. Предимството на течния тор е, че лесно може да се контролира снабдяването на растенията с хранителните вещества.
 • Гранулиран тор.  Гранулираните торове са предназначени за използване основно на открито. Това са сухи гранули от чист тор, които могат да се смесват в почвата и от тях се извличат хранителни вещества, когато растението се полива. Те са доста евтини, но гранулираните торове не са подходящ избор за подхранване на стайни растения.

Пресаждане

Когато едно растението е твърде голямо за саксията в която то е засадено, корените му са я уплътнили цялата , почвата е стара, втвърдена и с лоши хранителни и дренажни свойства, растението нарастват до определен момент, след което растежът спира, а цъфтежът е преждевременен е необходимо то да бъде пресадено. Най – подходящият момент за това е през пролетта, когато започва вегетацията, енергичният растеж на корените ще позволи на растението бързо да се приспособи към новия си контейнер.

Първо се избира  саксия, която е по-голям от предишната, но не и огромна. Саксия, която е твърде голяма, може да помогне за загниване на корените и други проблеми, защото почвата ще остава влажна в продължение на дни или дори седмици след поливане.

Преди презасаждането се отстраняват старата почва, изсъхналите и загнилите корени, но се внимава кореновата система да не бъде повредена. Необходимо е на дъното на саксията да се постави дренаж (от керамзит или по – едър чакъл), като растението се поставя в средата на саксията и се засипва с почвен субстрат подходящ за дадения вид растение. Почвеният субстрат леко се уплътнява, като саксията не се пълни до горе, а се оставя място за поливане.

След презасаждане растението се полива.

Почистване

Важно е да се почистват често стайните растения, за да се предпазват от прах и насекоми и да се предотвратят заболявания. Прахът и мръсотията не са просто естетически проблем, а всъщност блокират порите върху листата на растението и нарушават способността им да дишат. Листата на по-малките растения се избърсват с влажна кърпа, а по-големите растения се измват с маркч.