„Guerrilla Gardening“
(бунтарско градинарство)

 

Какво е „Guerrilla Gardening“

1. май е Международен ден на Guerrilla Gardening, неточно превеждано като „нелегално градинарство“. Става дума за по-скоро бунтарско градинарство и представлява засаждане с растения и облагородяване на изоставени и запуснати места, които не са твоя собственост. Идеята намира последователи в цял свят и се отбелязва на първи май от 2007 година, когато е било организирано мероприятие за масово засаждане на слънчогледи в зле изглеждащи обществени пространства, включително нетипични за това места като мястото около свола на дърветата по тротоарите, крайпътните алеи и занемарени градинки и отъпкани неподдържани лехи. Прочетете описанието към другите снимки, за да научите повече за тази разрастваща се и привличаща все повече последователи от цял свят инициатива.

През 1973 г. американката Лиз Кристи и нейната Green Guerrilla group превръщат изоставен двор в техния квартал в Ню Йорк в градинка като засаждат множество растения. Това е първото използване на термина „guerrilla gardening“ (герила гардънинг( бунтарско градинарство).

Градинката на Лиз Кристи в Ню Йорк се е превърнала с годините в парк. Този парцел и до днес се поддържа с помощта на доброволци.

Масовото засяване на слънчогледи е първото събитие, което се провежда всяка година на 1. май и намира последователи в цял свят. От 2007 година до днес всеки първи май се отбелязва международния ден на бунтарското градинарство.

Рон Финли (Ron Finley) е един от световно известните последователи и пропагандисти на бунтарското градинарство.

Рон е популярен не само в Лос Анджелис, където живее, но и по цял свят. Канен като лектор в годишните TED конференции (https://www.ted.com/…/ron_finley_a_guerrilla_gardener_in…) и като преподавател MasterClass (https://www.masterclass.com/…/ron-finley-teaches-gardening), това са само част от нещата, които прави, за да разпространява идеята за доброволно облагородяване на изоставени и неугледни обществени и частни пространства. Другата кауза, на която се е посветил е също свързана с градинарството, но с идеята, че всеки може да отглежда своята храна в градината си.

Повече за Рон Финли и за неговите проекти можете да научите тук https://ronfinley.com/

Ричард Рейнолдс е друг известен последовател на движението за бунтарско градинарство. Това са неговите лавандулови полета на островче между улици в Лондон (Richard Reynolds’ Lavender fields). Поддръжката на мястото се извършва от доброволци, последователи на неговата идея.

Инициативата на Ричард е „pimp your pavement“ (в свободен превод „подобри улицата си“) и има за цел да насърчи хората да подобрят вида и да се грижат за своите улици, превръщайки ги в зелени зони в буквалния смисъл на думата.

Прочетете за инициативата тук http://www.pimpyourpavement.com/.

Photos: Richard Reynolds

Не е нужно кой знае какво, за да се включите в движението на бунтарското градинарство – трябват само семенца или растение и желание.