Как да отглеждаме циклама у дома

 

Кои са малките тайни за отглеждането на циклами

Цикламите са едни от най-популярните цветя за отглеждане на закрито. Те се предлагат в градинските центрове и в цветарските магазини и през есента, и през зимата и често са предпочитани при избор на подарък. При правилна грижа те трябва да цъфтят поне шест седмици. Ако избирате циклама за закупуване, потърсете такава с много пъпки – това означава, че растението ще цъфти по-дълго.
Познатата ни цикламата култивиран потомък на дивия Cyclamen persicum, произхождащ от Мала Азия и Турция. Сортовете с по-дребни цветове, известни още като „мини циклами“, са чудесни за добавяне на цвят към саксии и сандъчетата на вашите прозорци през есента и началото на зимата. Те обаче не са устойчиви на измръзване.

Цветовете на цикламите и листата умират по естествен път през пролетта, като се подготвят за периода на покой през лятото. В този момент много хора изхвърлят растението си. Вие, обаче, можете да подготвите растението да цъфти отново през следващата зима, но само ако му позволите да следва естествения си цикъл на растеж. Затова намалете поливането през лятото, докато почива.

Как да отглеждаме циклама у дома

Вашата циклама се нуждае от хладно и светло място, за да изглежда и да се чувства добре. Пазете я от пряка слънчева светлина. Съхранявайте в хладно помещение с температура около 10-15°C. Идеална е хладна оранжерия, остъклена тераса, веранда или перваза на изток или север (внесете растението вътре, ако през нощта се очаква температурите да са под 5°C).

Ако държите цикламата в топла стая, листата и ще пожълтяват, цветовете бързо ще избледнеят и растението ще изпадне в ранен покой. Поддържайте почвата влажна, но не преполивайте – това е често срещана грешка, която ще убие цикламата ви. Ако искате вашето растение да цъфти отново през следващата есен, ще трябва да го оставите да „спи“ през лятото, като намалите поливането.

Ако нямате против да се радвате на цикламата си само един сезон, можете да я оставите в саксията и пръстта, в която сте я купили. Но ако искате да я поддържате няколко години, по-добре да я засадите в смес от листовка, хумус, торф и пясък в съотношение 3:1:1:1. Изберете саксия с дренажни отвори и се уверете, че горната част на грудката е точно над повърхността на почвата. Внимавайте да не безпокоите твърде много корените при пресаждането.

Поливайте, едва след като почвата започне просъхва. Вместо да поливате растението отгоре, при което може да напръскате с вода листата и грудката, причинявайки загниване, оставете растението в чинийка или плитка купа с вода за около час, докато компостът се навлажни, но без да подгизва. Оставете излишната вода да се отцеди.

Цикламите не се нуждаят от много подхранване с торове. Това може да ги стимулира да развият много листна маса, а не цветове. Подхранвайте на всеки няколко месеца с тор за цъфтящи домашни растения.

Как да накараме цикламата у дома да цъфне отново

През пролетта спрете поливането на вашата циклама. Листата и ще започнат да пожълтяват и това е съвсем естествено. Поставете растението си на хладно и сухо през лятото. Изберете защитено сенчесто място на открито. Поддържайте почвата леко влажна.

Вашата циклама трябва да започне да расте отново през септември. Внесете растението на закрито, пресадете го, ако е необходимо, и започнете да поливате отново, когато видите пъпките на свежи нови листенца.

Отглеждане на циклама на закрито – проблеми и решения

Повечето проблеми с цикламата на закрито са причинени от прекомерно поливане или високи температури.

Жълтите листа през есента или зимата означават, че стаята е прекалено топла или растението е било преполято. Може също да е изложено на твърде много слънчева светлина. Гледайте растението си в хладно помещение, далеч от ярко слънце и поливайте, чак когато почвата започне да изсъхва.

От друга страна, жълтите листа през пролетта са нормално явление – растението умира и това е част от негови естествен цикъл, за да започне периодът на почивка.

Лошият цъфтеж на цикламата може да се дължи на прекалено високи температури в помещението. Това ще накара цикламата да започне принудително период на покой.

Оклюмалите цветове и листа на цикламата може да се дължат на това, че получава твърде много вода. Ако е кафява и мека в центъра, това може да се дължи и на гниене на грудката, поради пръскане на вода по листата и стъблата, или на твърде ниски температури.

При влажни условия може да се развие сива плесен по стъблата или цветовете. Навременното премахване на мъртвите листа или цветове като ги издърпвате внимателно може да помогне за предотвратяване на развитието на плесента. Ще е от полза също да избягвате пръскането на вода върху листата в бъдеще.