Дюля“Асеница“
Срок на зреене: 05. – 15. октомври.
Описание: Дървото с умерен растеж и прибрана корона.
Опрашители: Самоопрашващ се сорт.
Устойчивост: Устойчив сорт на ниските температури през зимата и късните слани през пролетта.
Плодове: Узрелите плодове са много здраво закрепени и не падат дори при силни ветрове. Плодовете са средно едри (430гр.), с ябълковидна форма, покрити с лек мъх, умерено кисели, крехки, сочни, тръпчиви и ароматни. Кожицата е тънка, гладка, зеленикаво-жълта, покрита с фин мъх. Месото е крехко, достатъчно сочно умерено кисело с приятен аромат, почти без каменисти гранули, с много добро качество. Дюлите съдържат високо количество целулоза- 1,55%, както и дъбилни вещества до 0,57% и именно тези вещества придават стипчивия вкус на дюлите.
Важно! Растенията са на гол корен и е необходимо да бъдат засадени веднага или правилно съхранени за кратък срок.