Ябълка „Айвания“
Malus domestica ‘Aivania’

Срок на зреене: 25. септември – 5. октомври
Описание: Дърво с умерен растеж. Родовитостта е обилна, но е склонен към алтернативно плододаване.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Устойчивост: Силно чувствителен към струпясване, с добра устойчивост на брашнеста мана. Предпочита по-топлите райони в страната и добре понася сушата. За получаване на редовна и качествена продукция трябва да се отглежда на плодородни почви с висока агротехника.
Плодове: Средно едър плод със средна маса около 100-140 гр. Формата най-често е кълбовидно-конусовидна, понякога яйцевидна. Кожица – тънка, здрава, омазняваща се, зелено-жълта, с розово-червен руменец и добре личащи сиво-кафяви точици. Месото на ябълките е хрупкаво, дребнозърнесто, сочно, сладко, почти без киселини и аромат. Качество добро. Притежават отлична транспортостабилност и съхраняемост.
Важно! Растенията са на гол корен и е необходимо да бъдат засадени веднага или правилно съхранени за кратък срок.