Ябълка „Флорина“
Malus domestica ‘Florina’
Срок на зреене: 25. септември – 05. октомври.
Описание: Дървото е със силен растеж и формира гъста корона. Скороплоден и е с висока родовитост.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Устойчивост: Устойчив е на струпясване, много слабо чувствителен е на брашнеста мана.
Плодове: Плодовете са средно едри до едри със средна маса около (160 г), кълбовидно конични до кълбовидно плоски, често са с несиметрични половинки. Кожица – средно дебела. Основният цвят е жълто-зелен, а покривният – размит и на ивици червен до тъмночервен, обхващащ почти целия плод, имат умерен восъчен налеп. Има многобройни бели подкожни точици. Месото е кремаво, хрупкаво, сочно, сладко, слабо кисело, ароматично, с много добро качество. Съхранените плодове при обикновени условия се запазват до края на януари – февруари, а в хладилни помещения – до края на април.
Важно! Растенията са на гол корен и е необходимо да бъдат засадени веднага или правилно съхранени за кратък срок.