Ябълка „Грени Смит“

Malus domestica ‘Granny Smith’

 

Срок на зреене: 15.-25. октомври.

Описание: Дървото е силно растящо, образува голяма закръглена корона.

Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.

Устойчивост: Слабо чувствителен е на струпясване и е средно чувствителен на брашнеста мана. Препоръчително е да се отглежда на места с продължителна и топла есен и с осигурено напояване.

Плодове: Едри със средно тегло 180-200г., кълбовидно конусовидни до плоско кълбовидни, с правилна форма. Кожица – дебела, здрава, мазна, интензивно-зелена в беритбена зрелост, а по-късно жълто-зелена, рядко със слаб руменец. Осеяна е с многобройни светли подкожни точици и слабо личащи ръждавини по повърхността. Месо – белезникаво, дребнозърнесто, плътно, сочно, кисело, слабо сладко, приятно освежаващо. При обикновени условия се запазват до март, а в плодохранилища – до май. Склонни са към образуване на горчиви подкожни петна. Понася много добре манипулация и транспорт.

Важно! Растенията са на гол корен и е необходимо да бъдат засадени веднага или правилно съхранени за кратък срок.