Ябълка „Карастоянка“
Malus domestica ‘Karastoyanka’
Срок на зреене: 25. септември – 05. октомври.
Описание: Дърво – силно растящо. Притежава обилна, но нередовна родовитост.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Устойчивост: Чувствителен на струпясване и кръвна въшка, по-малко към брашнеста мана. Невзискателен към почвените условия, но чувствителен, както към зимни студове, така и към пролетни застудявания.
Плодове: Средно-едри със средна маса (130-165г). Форма – плоскокръгла, асиметрична. Кожица – плътна, здрава, гладка, жълто-зелена, с размит тъмно матово червен цвят и добре личащи ивици, осеяни със сиво-белезникави точици. Месото е бяло, хрупкаво, сочно, слабо сладко, кисело, със слаб аромат. Добро качество. Понасят манипулация, транспорт и продължително съхраняване. Съхраняват се до края на март, при хладилни условия – до май.
Важно! Растенията са на гол корен и е необходимо да бъдат засадени веднага или правилно съхранени за кратък срок.