Ябълка „Мелроуз“

Malus domestica ‘Melrose’

 

Срок на зреене: 20 – 30. септември.

Описание: Дървото е умерено до силно растящо. Короната в началото е широка и обратно-пирамидална, по-късно – кълбовидна, умерено гъста.

Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.

Устойчивост: Показва средна чувствителност към брашнеста мана и слаба чувствителен към струпясване.

Плодове: Плодовете са едри до много едри със средна маса около 215 гр, кълбовидно плоски до кълбовидно конични. Кожицата е тънка, жилава, жълто-зелена, покрита в по-голямата си част от тъмночервена окраска. Месото им е бледо кремаво, сочно, сладко- кисело, фино-зърнесто, с лек аромат и много добро качество. Съхранение до януари, в хладилни помещения се съхраняват до март – април. Към края на съхранението придобиват леко брашнеста консистенция.