Ябълка „Муцу“
Malus domestica ‘Mutsu’
Срок на зреене: 20. – 30. септември.
Описание: Японски сорт. Дървото е силно растящо и образува обратноконусовидна до кълбовидна, умерено гъста корона.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване. Добри опрашители са Мелроуз, Грени Смит, Червена превъзходна.
Устойчивост: Слабо чувствителен е на струпясване и брашнеста мана. Устойчиви са на ръждивост.
Плодове: Плодовете са едри до много едри със среда маса около 270 г, заоблено конусовидни. Кожицата е средно дебела, здрава, гладка, зелено жълтеникава, слабо мазна. Дребни подкожни белезникави точки. Месо – бяложълтеникаво, сладки, слабо кисели, ароматни, с много добро качество, крехко, сочно, дребнозърнесто.
Важно! Растенията са на гол корен и е необходимо да бъдат засадени веднага или правилно съхранени за кратък срок.