Ябълка „Златна пармена“

Malus

 

Срок на зреене: 15. – 25. септември.

Описание: В млада възраст растежът е силен, но след няколко плододавания отслабва. Образува прибрана, обратнокуносовидна корона, която по-късно се заобля.

Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване. Опрашва се от Грени Смит, Златна превъзходна и Червена превъзходна

Устойчивост: Страда от струпясване, брашнеста мана  и кръвна въшка.

Плодове: Средно едри 120- 140 гр. Формата е тъпококусовидна до плоскозакръглена, правилна. Кожица – дебела, суха, лъскава, златистожълта, покрита с красив червен цвят във вид на надлъжни ивици, осеян със сиви и кафяви точици с ореол и слаб восъчен налеп. Месото е жълтеникаво до оранжево-жълто, хрупкаво, сочно, сладко, слабо кисело със силен специфичен аромат. Качество – много добро до отлично.

Важно! Растенията са на гол корен и е необходимо да бъдат засадени веднага или правилно съхранени за кратък срок.