Кайсия „Унгарска“

 

Срок на зреене: 10. – 20. септември.

Описание: Дървото е силно растящо, кълбовидна рядка корона. Цъфтежът е средно ранен. Плододава изобилно.

Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.

Устойчивост: Сортът Унгарска кайсия е над средно
устойчив на ниски зимни температури, средно чувствителен е на сачмянка и ранно и
късно кафяво гниене.

Плодове: Плодовете са средно едри 36 гр., кълбовидни, слабо сплеснати отстрани. Кожицата е тънка, светло оранжево. Месото е жълто до оранжево, сладко-кисело, ароматно, сочно с добро качество. Костилката е средно едра,  лесно отделяща се от месото. Ядката е сладка, тежаща около 1 гр. Плодовете зреят едновременно, подходящи за механизирана беритба. Подходящи са основно за прясна консумация, компоти и нектари.

Важно! Растенията са на гол корен и е необходимо да бъдат засадени веднага или правилно съхранени за кратък срок.