Круша „Жифардова масловка“

 

Срок на зреене: 15. – 20. юли.

Описание: Дървото е умерено до силно растящо, образува широка пирамидална корона, с увиснали клони, тънки, дълги, червеникави, разбъркано растящи леторасли и малки увиснали листа с тънки дръжки и големи прилистници. Цъфтежът е ранен.

Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.

Устойчивост: Листата са чувствителни на сиви петна и пригор. Чувствителен на късни пролетни мразове. Не проявява особени изисквания към климат и почва.

Плодове: Теглото на плода е 80-90гр. Месото е бяло, дребно-зърнесто, топящо се , сочно, сладко, с приятен вкус и аромат и много добро качество. Напада се слабо от струпясване. При обикновени условия се съхранява 4-5 дни, а в хладилници до 2 месеца. Използват се предимно за прясна консумация и по-малко за преработка в компот.

Важно! Растенията са на гол корен и е необходимо да бъдат засадени веднага или правилно съхранени за кратък срок.