Круша „Санта Мария“

 

Срок на зреене: 15-20 юли, ранен сорт е.

Описание: Дървото е слаборастящо. Плододаването е обилно. Плодовете се задържат на дървото и не окапват, като някои други сортове.

Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване. Опрашители за Санта Мария са Боскова масловка, Вилямова масловка и др.

Устойчивост: Може да страда от силни зимни студове.

Плодове: Плодовете са много едри, жълти и имат червена окраска от огряваната от слънцето страна. Те са сладки, сочни с топящо се бледожълто плодово месо. Може да се консумират в прясно състояние, да се консервират и да се съхраняват на хладно и тъмно място за около 6 месеца. Много добре понасят манипулация, транспорт и преработване.