Круша „Санта Мария“
Срок на зреене: 15-20 юли, ранен сорт е.
Описание: Дървото е слаборастящо. Плододаването е обилно. Плодовете се задържат на дървото и не окапват, като някои други сортове.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване. Опрашители за Санта Мария са Боскова масловка, Вилямова масловка и др.
Устойчивост: Може да страда от силни зимни студове.
Плодове: Плодовете са много едри, жълти и имат червена окраска от огряваната от слънцето страна. Те са сладки, сочни с топящо се бледожълто плодово месо. Може да се консумират в прясно състояние, да се консервират и да се съхраняват на хладно и тъмно място за около 6 месеца. Много добре понасят манипулация, транспорт и преработване.