Цариградско грозде
Ribes uva-crispa
Срок на зреене: През месец юли.
Описание: Храст с височина между 1,2 до 1,5 метра и с изпъкнали шипове при разклоненията.
Опрашители: Предпочита се кръстосано опрашване.
Устойчивост: Толерантен е на шарка, слабо се напада от червени петна и средно от ръжда.
Плодове: Плодът е объл – около 2,5 см в диаметър, цветът варира от бял до жълт, зелен, розов, червен и почти черен, като най-разпознаваем е на слънчева светлина. Плодът е с полупрозрачна опъната ципа, обвиваща меката вътрешност и няколко малки семена. Плодът се ражда по стъблото самостоятелно или в група от два до четири грозда. Цариградското грозде съдържа висока концентрация на витамин C.