Хинап/ Зизифус

Ziziphus jujuba

 

Семейство: Rhamnaceae

Категория: Широколистно дърво

Описание: Хинапът е дърво с височина до 8 м или с храстовиден хабитус. Стволът, клоните и короната имат специфично изкривяване, което прави хинапа подходящ за декорация на паркове и градини. Естественият ареал на обикновения хинап е Източна Азия. Вследствие на продължителното му отглеждане в Средиземноморието и Черноморието, на много места се е натурализирал. На някои места в България са създадени изкуствени плантации от обикновен хинап, главно заради вкусните плодове. 

Растителен вид: Дърво, до 8 м височина

Зимоустойчивост: до -30° C

Лист: Листопаден, зелен

Цветове: Цветовете му са двуполови, дребни, жълто-зелени и се появяват на групи в основата на листата.

Период на цъфтеж: Пролет

Слънце/сянка: Слънце

Почва: Непретенциозно растение и невзискателно към почвата. Все пак по-добре се чувства в отцедливи рохкави и каменисти почви.

Плодове: Плодовете са с костилка и размерите им варират от 3 до 7 см. Започва да плододава на третата година. Освен за храна, плодовете се използват като лечебно средство при заболявания на дихателната и храносмилателната система. Плодовете му имат свойството да понижават артериалното налягане, да регулират холестерола. Извлеци от костилките му имат седативно действие. Уникален ефект имат листата му – потискат сладкия вкус (след едно сдъвкано листо захарта няма вкус за няколко часа).

Есенна окраска: Жълто-зелена.

Препоръки за отглеждане: Избягвайте глинестите почви, в които има опасност да се задържа по-продължително време вода.